Friday 4 December 2015

Anjelský dezert


Advent, deň 6.

 



Zo zvedavosti som hľadala na nete nejaky dezert alebo jedlo, ktoré by malo slovo anjel v názve.
A veru som našla  jeden, ktorý sa mi tak zapáčil, že sa s ním musím s vami podeliť.
Tento dezert bol veľmi populárny vo Švédsku v 50. tich rokoch. Je to recept na "stary' sposob"  keď sa použilo to, čo v dome bolo  a nič nevyšlo  nazmar.
Hlavne  starsí  ľudia ho stále  majú v obľube.
Okrem ine'ho,  je jeho píprava  veľmi jednoduchá.
Sku'ste ho,  vrelo odporúčam.



Recept je pre štyri osoby

Potrebujete :
2 dl sľahačky na šľahanie
2 pl kryštálového cukru
1 stručik vanilky alebo 0,5 čl vanilkového cukru
Jahodový ,  malinový alebo brusnicoý  lekvar. ( Možete použiť aj čerstvé alebo rozmrazené  ovocie ).
3 dl omrviniek z roztlačených keksíkov, akéhokoľvek druhu aj viac druhov dokopy, alebo zvyšky suchej bábovky alebo iného kolača.

Príprava
Rozmrv keksíky alebo  zvyšky bábovky.
Vyšľahaj šľahačku s cukrom a s vanikovým  cukrom.
Daj do poha'ra jednu vrstvu omrviniek, potom vrstvu šľahačky a ovocia , až je pohár  plný...
Tip: Pre variaciu možeš nahradiť ovocie niekoľkými lyžicami Lemon curd, ktorý kupiš v obchode.